Paspoort FAQs

Wat is een paspoort?
Een paspoort is een reisdocument dat dient als definitief bewijs van uw nationaliteit. Ieder land geeft paspoorten uit aan zijn burgers. Belgische paspoorten worden uitgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bezoek http://www.diplomatie.belgium.be/ voor meer informatie over het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart.

Wat is een Belgische identiteitskaart?
Een Belgische Identiteitskaart is een reisdocument dat dient als bewijs van uw identiteit. Identiteitskaarten worden uitgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bezoek http://www.diplomatie.belgium.be/ voor meer informatie over het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart.

Naar welke landen kan ik reizen met een Belgische identiteitskaart?
Met een Belgische identiteitskaart kunt u reizen naar de volgende landen:
Andorra
Bosnië en Herzegovina
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Groenland
Groot-Brittannië
Hongarije
Ierland
Ijsland
Italië
Kroatië
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Macedonië
Malta
Monaco
Nederland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)
Reunion
Roemenië
San Marino
Slovenië
Slowakije
Spanje (inclusief de Canarische eilanden)
Tsjechië
Vaticaanstad
Zweden
Zwitserland

Heb ik een paspoort nodig?
Om België  binnen te komen of te verlaten, hebt u een paspoort of een identiteitskaart nodig. Een paspoort is ook nodig als u wilt reizen naar het buitenland en in België  dient u zich op verzoek van de politie te kunnen legitimeren met een paspoort of identiteitskaart. U bent verantwoordelijk voor het bij u hebben van de juiste identificatie tijdens uw buitenlandse reis.

Wat is de geldigheidsduur van mijn paspoort?
Een normaal Belgisch paspoort is 5 jaar geldig. Belgische noodpaspoorten zijn maximaal 1 jaar geldig. Voor mensen die in het bezit zijn van twee Belgische paspoorten, is het tweede paspoort 2 jaar geldig. Hoe lang moet mijn paspoort nog geldig zijn als ik naar het buitenland op reis ga?  De meeste landen vereisen dat uw paspoort nog 6 maanden geldig is na terugkomst van uw reis. Verloopt uw paspoort voor die tijd, dan moet u een nieuw paspoort aanvragen. Bezoek de visa-sectie om te zien hoe lang uw paspoort geldig moet zijn voor elk specifiek land van bestemming.

Voor de vernieuwing van de niet-Belgische paspoorten, met wie kunt u contact opnemen?
U kunt contact opnemen met VisumCentrale voor vernieuwing van (niet-Belgische) paspoort op telefoonnummer +32 2 770 07 71.

Hoeveel lege visumpagina’s moet ik in mijn paspoort hebben om een land te kunnen bezoeken en wat beschouwt men als een ‘lege’ visumpagina?
Paspoorten moeten voldoende lege pagina’s bevatten voor de stempels bij aankomst en vertrek uit een land. Voor ieder visum is ten minste 1 lege pagina nodig. Voor de meeste visa geldt dat ze alleen worden gestempeld op een volledig lege pagina. Een ‘lege’ visumpagina mag niet vuil of onduidelijk zijn en er mag geen inkt of vlekken op zitten van andere paspoortpagina’s. 

Ik ben recent getrouwd of gescheiden en heb mijn naam veranderd. Kan VisumCentrale mij helpen bij het aanpassen van mijn naam in mijn paspoort?
Met de juiste documenten kunt u de naam wijzigen die in uw paspoort vermeld staat. Bezoek http://www.diplomatie.belgium.be/ voor meer informatie over het verkrijgen van een Belgisch paspoort en het wijzigen van uw naam.

Hebben mijn kinderen een paspoort nodig?
Kinderen tot 15 jaar oud kunnen meereizen op het paspoort van hun ouders. Vanaf de leeftijd van 15 jaar moet ieder kind zijn eigen paspoort hebben. Deze regel wordt op 26 juni 2012 aangepast: vanaf dat moment moet ieder kind zijn eigen paspoort hebben. Bezoek http://www.diplomatie.belgium.be voor meer informatie over het aanvragen van een paspoort voor uw kind.

Graag van dienst

Het wereldwijde VisumCentrale team van experts in visa en legalisaties geeft onze klanten en opdrachtgevers alle persoonlijke aandacht en een professionele dienstverlening. Ons doel is om de snelste, makkelijkste en meest veilige manier te bieden om visa te verkrijgen voor reizen naar het buitenland. Onze klanten kunnen rekenen op een uitstekende service, iedere keer dat ze gebruik maken van VisumCentrale.

Kies voor VisumCentrale

Snel. VisumCentrale biedt de snelste manier om een visum te krijgen.

Makkelijk. De specialisten van VisumCentrale helpen u met betrouwbare informatie per telefoon en e-mail.

Veilig. VisumCentrale waakt zorgvuldig over uw vertrouwelijke gegevens en privacy.