Exportdocumenten

Elke exporteur en importeur kent deze simpele waarheid: het juiste papierwerk is cruciaal. Ontbrekende of onjuiste documenten vergroten risico's, veroorzaken vertragingen en onnodige kosten en brengen deals in gevaar.

VisumCentrale heeft de expertise, de jarenlange ervaring en de deskundige professionals om u te garanderen dat u altijd op tijd de juiste documenten in uw bezit heeft.

Onze service kan niet eenvoudiger: dien uw documenten elektronisch in en wij zorgen ervoor dat deze correct zijn en ze vervolgens zo snel mogelijk bij de juiste overheidsinstantie ingediend kunnen worden. U kunt de voortgang van uw documenten in realtime volgen en we zullen ze via een koerier of via een versleutelde e-mail aan u retourneren, in sommige gevallen kan dit zelfs binnen één uur.

Bespaar tijd. Vermijd zorgen. Focus op uw core business.

Met VisumCentrale krijgt u een ervaren expert en één aanspreekpunt om uw aanvraag te beheren. Wij regelen alles wat nodig is: documentvalidatie, vertalingen, gegevensuitwisseling, notarisaties, stempels en het betalen van ambassades en andere instanties in verschillende valuta. Door VisumCentrale te gebruiken voor uw export- en importdocumenten, kunt u doen waar u goed in bent: zakendoen.

Stap 1
Selecteer het type document dat u wilt certificeren

Stap 2
Ontvang een orderbevestiging en de vereiste formulieren

Stap 3
Upload de vereiste documenten via onze beveiligde portal

Stap 4
Documenten verzonden naar uw afleveradres

Documenten die we doorgaans verwerken

Certificaat van Oorsprong (CvO)

Een certificaat van oorsprong bevestigt de oorsprong van de producten die geëxporteerd worden. Het certificaat wordt normaliter afgegeven voor goederen die in het buitenland verkocht worden als een permanente export.

De verantwoordelijke instantie voor het afgeven van deze certificaten is de Kamer van Koophandel. Er zijn vier soorten certificaten van oorsprong:

 • Het Arabische certificaat van oorsprong – deze wordt uitsluitend gebruikt voor het exporteren van goederen naar Arabische landen (met uitzondering van Egypte) en worden samen met handelsfacturen behandeld.
 • Het Europese certificaat van oorsprong - deze wordt gebruikt voor niet-Arabische landen, Egypte en Iran. In sommige gevallen kan deze ook door andere Arabische landen gevraagd worden.
 • Facturen en pakbonnen.
 • Hajj en Umrah documenten (certificaten)

Regelgevingsdocumenten

Regelgevingsdocumenten bevatten specifieke kwalificatie-specifieke regels en richtlijnen die de naleving van geldende handelsverdragen waarborgen.

De regelgevingsdocumenten worden voornamelijk voor de volgende industrieën gebruikt:

 • Farmaceutische producten;
 • Cosmetische producten;
 • Pesticiden;
 • Biologische producten;
 • Medische apparatuur;
 • Voeding en landbouwproducten.

Regelgevingsdocumenten worden normaliter afgegeven door de verantwoordelijke nationale instantie of organisatie, dit kan een handelsorganisatie of een overheidsinstantie zijn.

EUR.1 en ATR.1 Certificaten

Deze certificaten zijn de meest voorkomende voorkeurscertificaten die worden afgegeven voor Europese exporteurs wanneer de exportgoederen erkend worden door handelsovereenkomsten met bepaalde landen.

Aan de hand van dit certificaat kunnen goederen geïmporteerd worden tegen gereduceerde invoerrechten en in sommige gevallen zelfs zonder invoerrechten. De meest voorkomende certificaten zijn het EUR 1 Certificaat en het ATR.1 Certificaat.

Document voor tijdelijke import en export (ATA-carnet)

Een ATA-carnet is een internationaal douanedocument en is de meest simpele methode om houdbare producten rechten- en belastingvrij tijdelijk te exporteren.

Carnets worden vaak paspoorten voor goederen genoemd, die de normale douanepapieren vervangen. Met deze carnets kunnen producten snel en zonder zorgen geïmporteerd worden door landen die aangesloten zijn bij het carnet-verdrag, waarmee de geïmporteerde goederen gevrijwaard zijn van het betalen van invoerrechten.

De carnets kunnen voor meerdere reizen gebruikt worden, zijn voor een jaar geldig en worden door meer dan 70 landen geaccepteerd. Carnets kunnen gebruikt worden voor drie productcategorieën:

 1. Commerciële monsters/samples: het carnet is een commercieel document en moet de waarde vertegenwoordigen van de huidige verkoopwaarde.
 2. Producten voor presentaties, handelsbeurzen, exposities en soortgelijke events.
 3. Professionele gereedschappen: deze mogen alleen gebruikt worden door, of onder supervisie van, de houder van het carnet of de aangewezen vertegenwoordiger.

ATA-carnets garanderen buitenlandse douane instanties dat alle belastingen en invoerrechten aan hen betaald zullen worden indien de voorwaarden tot import geschonden zullen worden.

Certificaat voor de vrije verkoop (CFS)

Deze certificaten zijn nodig voor de export van goederen naar een derde land dat of geen regelgevingskader voor specifieke producten heeft of de regelgeving van het exporterende land of handelsgroep.

Wanneer een bedrijf producten naar een derde land worden exporteert, wordt in veel gevallen om een certificaat voor de vrije verkoop gevraagd als onderdeel van de exportdocumentatie. Het certificaat is een attest opgesteld door de vertegenwoordiging van de Europese Unie dat het product onder Europese productregulering valt en vrij verkocht mag worden binnen de Europese Unie. Het certificaat wordt door een aantal landen, die niet tot de Europese Unie behoren, ook erkend als een productiecertificaat of een gezondheids- of veiligheidscertificaat.